4 ok, amiért a szervezeti konfliktusokat komolyan kell venni!

Egy konfliktus megléte a termelésre, termelékenységre hat ki legelőször és a legnagyobb mértékben. A Mediation Training Institute a vállalati konfliktusok hatásait a szervezet termelékenységére négy kulcsterület mentén határozta meg.

1. Elpazarolt idő 2. Alacsonyabb motiváció 3. Megnövekedett fluktuáció 4. Fölösleges szervezet átalakítás


1. Elpazarolt idő

Amennyiben a menedzserek tisztázzák a problémákat, lehetőségeket tárnak fel és megoldásokat dolgoznak ki, úgy eredményes választ adnak a szervezeti konfliktusra, azaz konstruktívan kezelik a fennálló konfliktust.

Amennyiben a konfliktusokat hagyják eszkalálódni, vagy destruktívan próbálják meg kezelni, úgy a destruktív válaszok az idő terméketlen felhasználását eredményezik. Az idő terméketlen/eredménytelen felhasználása, nem vezet a konfliktus megoldásához és más fontos munkákat is hátráltat. Az elvesztegetett idő lehetséges fajtái:

  • A konfliktus miatti aggódás/aggódalom

  • A konfliktusról való panaszkodás másoknak

  • Mások bevonásának elkerülése a konfliktus megoldásába

  • A betegszabadság lesz a „konfliktuskezelés” módja, vagy tényleges betegeskedés a fennálló konfliktus miatt

2.    Alacsonyabb motiváció

Azok a személyek, akik a munkahelyi konfliktusok miatt zaklatottak, azok elveszíthetik a munkájuk iránti elkötelezettségüket. Gyakran kevesebb időt töltenek a munkahelyen, és csökkentik a munkájukba fektetett erőfeszítésüket. Egy tanulmány során kimutatták, hogy akikkel tisztességtelenül bánnak, veszítenek az elkötelezettségükből. A munkavállalók között széleskörben elterjedt konfliktusok a motiváció csökkenéséhez és a munkával való elégedettség elvesztéséhez vezet, ami hozzájárulhat az általános üzleti eredmények csökkenéséhez is. 


3.    Megnövekedett fluktuáció

A megoldatlan vagy rosszul kezelt konfliktus miatt az emberek elhagyják munkájukat. A szervezet részére a legdrágább dolog egy munkavállaló felmondása, hiszen közvetlen kilépési költségeket fizetnek, és további költségekkel jár az új alkalmazottak felvétele és képzése is. Arról nem is beszélve, hogy az új alkalmazott jellemzően kevésbé produktív, mint a távozó személy, és az új személy betanulási ideje akár 1 évig is elhúzódhat.

A fluktuáció számításánál az alábbi tényezőket szükséges figyelembe venni. 

  • A felvétel költsége

  • A betanítás és a képzés költsége

  • A tanulás és a fejlesztés költségei


4.    Fölösleges szervezetátalakítás

Általában az embereknek kényelmetlen a konfliktusokat kezelni. Ebből adódóan, előfordulnak olyan helyzetek, amikor a vezetők – még rosszabb esetben a munkatársak „stikában” – inkább átstrukturálják úgy a területeiket, hogy elkülönítsék azokat a munkatársakat, akiknek megoldatlan konfliktusok van. Ez a fajta szervezetátalakítás megköveteli az emberek számára új feladatok betanulását és új munkakapcsolatok kialakítását, amelyek időbe telnek, ami által megint csak a termelékenység csökken. 

Teljes cikk itt olvasható:

1 view0 comments

Would you like to know more, work with me, or ask me a question?

Contact Me
  • LinkedIn
  • Facebook
  • YouTube

Partners 

Concordia_logó_RGB_kozepes_(1).png
Image 7-13-20 at 1.32 PM.jpeg

©2020   Diana Mosonyi - Create harmony in a conflict- by copyright
Thank you for appreciating my works with referring my name when you using any content from the website.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now