Szervezeti Ombuds, mint eszköz?

A vízióm hogy minden munkahelyen legyen egy független és pártatlan megbízható személy, akivel bármikor megoszthatom a gondolatomat, aggályomat, haragomat, dühömet.

Dolgoztam olyan helyen, ahol ez adott volt, és olyan helyen is ahol nem, sőt, kiabáltak velünk. Így a bőrömön tapasztalva tudom milyen érzés egy egészségtelen és egy harmónikus munkakörnyezetben dolgozni, ahol megbecsülik az embert. 

A megbecsültség egyik formája, hogy meghallgatnak és figyelembe veszik a véleményemet, bármennyire is alacsony pozícióban vagyok.


 Az első munkahelyemen recepciós voltam, viszont fontosnak tartották a véleményem, ami által megbecsültnek éreztem magamat. Ez a tapasztalat annyira meghatározta az életemet, hogy ezt az érzést szeretném átadni mindenkinek. 


Többek között ezért is hoztam létre a Szervezeti Ombuds Egyesület is, ami küldetésként tűzte ki, hogy MINDEN munkavállalónak legyen lehetősége biztonságos környezetben elmondani a munkájával kapcsolatos nehézségeit, kihívásait, hogy hatékonyan működő vállalatok jöhessenek létre Magyarországon.

A szervezeti ombuds minden emberrel kapcsolatban áll a vállalatnál, hiszen a legfontosabb feladata, hogy a "kis emberek" és a felső vezetés között közvetítsen, azaz a kétirányú információt elindítsa.


Hogyan tud eszköz lenni egy szervezeti ombuds a különböző szinteken lévő embereknek?

Munkavállalónak olyan biztonságos helyet biztosít, ahol elmondhatja, megoszthatja a gondolatait, sérelmeit, minden következmény nélkül. Munkavállaló nyugodt szívvel félelem nélkül kiventilálhatja, ami benne van, ami által oldódik a feszültsége, és csökken a benne lévő stressz. Továbbá olyan információkat kap, ami elősegíti egy átgondolt döntéshozatalba, amit később sem fog megbánni. 


HR olyan pontos információhoz jut, ami mentén célirányosan meg tudja határozni az adott csoport tréning szükségleteit. Az ombuds leveszi a HR-ről a közvetítő szerep terhét, amikor is két munkavállaló között szükséges mediálni. A fluktuációt alacsonyan tartja, jó esetben felmondás előtt a munkavállaló beszélt az ombuds-személlyel, akivel minden lehetséges opciót feltárnak, így a felmondás csak a végső és szükséges stádiumban következik be.


Menedzsment részére feltárja a szervezetben előforduló trendeket, a károsan ismétlődő folyamatokat. Előre jelzi a problémákat és megakadályozza a magas szintű eszkalációt. A szervezeten belül tartja problémát, megóvva a vállalat jó hírnevét. 

3 views0 comments

Would you like to know more, work with me, or ask me a question?

Contact Me
  • LinkedIn
  • Facebook
  • YouTube

Partners 

Concordia_logó_RGB_kozepes_(1).png
Image 7-13-20 at 1.32 PM.jpeg

©2020   Diana Mosonyi - Create harmony in a conflict- by copyright
Thank you for appreciating my works with referring my name when you using any content from the website.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now